Demență digitală?

Ce este dementa digitala?

Dacă ești adult, înseamnă că din zori și până-n noapte ai câte ceva de făcut. Dacă mai ești și părinte, atunci ziua ta pare să aibă numai 23 de ore. Din cele 23, 8 sunt alocate serviciului, 8 somnului și 7 ar trebui să fie pentru relaxare, dar așa ceva pare să se mai întâmple numai în basme.

Când simți că ziua ta are 23 de ore în loc de 24, atunci e foarte greu să fii atent la tot ceea ce se întâmplă cu adevărat în lumea copiilor. Numeroase studii vorbesc despre pericolele la care sunt supuși copiii pentru că își petrec prea multe ore în fața telefonului. Poate că și tu faci parte dintre acei părinți care și-au propus să-și lase copiii să folosească telefonul doar 30-40 de minute pe zi. Foarte bine! Dar ce se întâmplă cu cei care stau prea mult pe telefon? De ce este important ca ei să aibă parte de activități cât mai diverse? Ce tip de activități sunt potrivite celor mici pentru a se dezvolta cât mai bine și, cel mai important aspect, cum putem oferi copiilor un viitor în care demența digitală să nu fie boala lor?

Iată doar câteva întrebări la care vă putem oferi și răspunsuri.

Cunoscutul psihiatru Manfred Spitzer abordează pe larg acest subiect controversat în cartea sa „Demența digitală”. Alături de depresie, demența digitală este una dintre bolile caracteristice ale secolului XXI. Însă, spre deosebire de depresie, ea poate fi evitată foarte ușor.

Ce este demența digitală?

Termenul de demență este folosit, în general, pentru tulburările care afectează memoria și, în general, abilitățile intelectuale ale ființei umane, precum și abilitățile sociale. Demența presupune, așadar, o încetinire semnificativă a funcției cognitive. Pierderea memoriei apare, în general, la persoanele cu vârste înaintate, dar de la apariția internetului demența pare să devină nu doar boala vârstnicilor, ci și a celor mai tineri.

Ce se poate întâmpla dacă lăsăm copiii  prea mult în fața calculatorului?

Folosirea calculatorului în primii ani de grădiniță poate duce la tulburări de atenție, iar mai târziu, la dislexie. La vârsta școlară, se observă tot mai mult izolarea socială, după cum arată studii americane și germane.

Dependența de calculator și de internet a devenit între timp un fenomen foarte frecvent și are consecințe devastatoare: insomnia, depresia și dependența.

Creierul nostru este un mușchi. Odată ce nu-l mai folosim, el se atrofiază. Să luăm un exemplu banal. Mai toată lumea are azi mașină. Și ne bazăm foarte mult pe GPS, Google Maps. Cine are un sistem de navigare în mașină, îl va lăsa pe acesta să navigheze și nu va mai naviga el însuși. Prin urmare, capacitatea sa de orientare spațială scade. Memorarea se bazează pe o anumită parte din creier numită hipocamp. Aici se află celulele responsabile cu anumite locuri pe care le-am învățat. Cercetătorii au descoperit că taximetriștii londonezi au un hipocamp mai mare decât persoanele care au altă meserie. Ceea ce nu-i de mirare, dacă ne gândim că, pentru a putea practica taximetria în Londra, trebuie să cunoști un labirint de circa 25.000 de străzi, precum și mii de piețe și locuri interesante.

Pornind de la ideea că orice extensie adusă corpului amputează membrul, observăm că utilizarea calculatorului, atunci când avem de efectuat  calcule matematice, ne face creierul mai leneș. Faptul că există Google ne face și mai leneși. Toate acestea duc la amputarea membrului, adică la un hipocamp nefolosit.

Ca un copil să crească sănătos, trebuie să deprindă abilități fizice. Înscrierea la diferite cursuri precum artele marțiale, dansurile sau teatrul dezvoltă partea motrică și cognitivă. Centrul de Educație Hands-On oferă astfel de cursuri.

Ca un copil să crească sănătos, trebuie să-și dezvolte și capacitățile cognitive. Cum? Prin învățarea unor limbi străine, prin însușirea diferitelor cunoștințe din domenii precum știință, robotică, inteligență artificială. Centrul de Educație Hands-On pune la dispoziție astfel de cursuri în care copiii învață lucruri noi, dar se și distrează.

Ca un copil să crească sănătos, are nevoie să-și dezvolte abilitățile sociale. A face parte dintr-un grup este una dintre nevoile noastre primare. Astfel, înscrierea lui la cursuri de muzică, pictură sau la un grup de lectură și dezbateri îi va oferi ocazia de a-și dezvolta diferite abilități de comunicare, gândirea creativă sau argumentativă.

dementa digitala

În concluzie, George Orwell spunea un lucru genial: „Cine controlează trecutul, controlează viitorul. Cine controlează prezentul, controlează trecutul.” Părinții care reușesc să fie atenți la ceea ce se întâmplă în viața copiilor lor în prezent, vor reuși să controleze viitorul și trecutul.

Astfel, părinții care au nevoie de o oază de relaxare sunt așteptați la o cafea pe terasa Centrului de Educație Hands-On, în vreme ce copiii lor participă la cursuri care le vor asigura un viitor mai bun.

Add a Comment

Your email address will not be published.